Kokemuksia Katadyn Gravity Camp 6l -vedenpuhdistimesta

You are currently viewing Kokemuksia Katadyn Gravity Camp 6l -vedenpuhdistimesta
Katadyn Gravity Camp -vedenpuhdistin ripustetaan puuhun, ja suodatettua vettä saa heti kätevästi suoraan “hanasta”.

Kolmen kohdan vesihuoltooni kuuluu veden suodattaminen, ja suodattimeksi päädyin ostamaan Katadyn Gravity Camp 6l -vedenpuhdistimen, joka on suunniteltu erityisesti leirikäyttöön.

Katadyn Gravity Camp -vedenpuhdistin on tarkoitettu erityisesti leirikäyttöön ja useamman ihmisen vesihuoltoon.

Kuin vesihana leirissä

Gravity Camp -vedenpuhdistimen säiliöön voi kerralla laittaa kuusi litraa puhdistettavaa vettä, joten se sopii isommankin porukan vesihuoltoon. Vedenpuhdistin täytetään vedellä ja ripustetaan puuhun, ja suodatettua vettä saa heti kätevästi suoraan “hanasta”. Suodatus tapahtuu painovoiman avulla avaamalla letkun kuristimen. Vettä virtaa suodattimen läpi valmistajan mukaan jopa 2 litraa minuutissa.

Pakattuna Katadyn Gravity Camp vie tilaa vajaan litran maitotölkin verran. Painoa on 290 g, joten varsinkin useamman ihmisen vesihuoltoon Katadyn Gravity Camp on myös grammanviilaajille kohtuullinen ratkaisu.

Katadyn Gravity Camp -vedenpuhdistimesta saa suodatettua vettä kuin hanasta.
Pakattuna Katadyn vie tilaa vajaan litran maitotölkin verran.
Kantopussin sisältö.

Mitä Katadyn Gravity Camp suodattaa ja mitä ei?

Katadyn lupaa, että Gravity Camp suodattaa vedestä roskat, bakteerit ja alkueläimet. Suodattimena on lasikuitusuodin, joka suodattaa 0,2 mikrometriä ja suuremmat hiukkaset AntiClog-teknologiaa hyödyntäen. Hienolta kuulostava AntiClog-teknologia tarkoittanee käytännössä varsinaisen lasikuitusuodattimen päälle kiedottua muovikalvoa, joka yrittää estää varsinaisen suodattimen likaantumisen ja tukkeutumisen vedessä olevasta näkyvästä roskasta.

Valmistajan mukaan yhdellä vaihdettavalla suodatinpatruunalla voi suodattaa jopa 1500 litraa vettä. Se jää nähtäväksi, ja muilta olen kuullut kokemuksia, että suodatin saattaa tukkeutua jo huomattavankin nopeasti, ellei vesi ole jo lähtöjäänkin aika puhdasta.

Gravity Camp ei suodata viruksia, kuten ei moni muukaan vedensuodatin. Virukset saa hengiltä jatkokäsittelemällä suodatetun veden joko Micropurin tableteilla tai keittämällä veden. Itse suosin keittämistä, koska se on varmempi tapa.

Gravity Camp ei myöskään poista vedestä kemikaaleja, kuten raskasmetalleja tai myrkkyjä. Kuten ei mikään muukaan retkiolosuhteiden laite tai menetelmä kokonaan.

Valmistajan mukaan lasikuituisella suodatinpatruunalla saa jopa 1500 litraa suodatettua vettä. Muilta olen kuullut kokemuksia, että suodatin voi tukkeutua Suomen pintavesistä nopeastikin.
Letkussa on kuristin, joka toimii "hanana". Lisäksi suuttimessa on automaattinen venttiili, joka sulkee liittimen kun letku ei ole paikallaan.

Mistä ja miten hankkia vettä luonnossa?

Jos järvessä on sinilevää, sitä ei suositella juotavaksi edes keitettynä, koska sinilevä tuottaa myrkkyjä, jota ei saa vedestä retkiolosuhteissa pois millään menetelmällä. Vaikka sinilevä on kohtuullisen helppo tunnistaa ja sinilevän myrkyt voi nykyään jopa itse vedestä nopeasti tarkistaa kotimaisella BlueGreenTest-sinilevätesterillä (löytyy mm. apteekeista), otan veden mieluummin purosta kuin järvestä, ja mielellään niin läheltä veden lähdettä kuin mahdollista.

Gravity Campissa on kantohihna, joka säästää käsiä, jos vettä hakee leiriin vähän pidemmältä. Letkussa on automaattinen sulkuventtiili, mikä helpottaa puhdistimen käsittelyä, koska vesi pysyy säiliössä aina kun letku ei ole paikoillaan.

Veden ottaminen täytyy järjestää siten, ettei puhtaan veden käsittelyyn käytetyt astiat ja välineet joudu tekemisiin puhdistamattoman veden kanssa. Kätevimmin se hoituu siten, että mukana on vain puhdistamattoman veden kauhomiseen tarkoitettu astia, jolla vesi nostetaan suoraan Katadynin vesisäiliöön. Lisäksi kaataminen kannattaa tehdä huolellisesti, ettei puhdistamaton vesi valu säiliön reunoja pitkin puhtaan veden suuttimeen.

Koska Gravity Camp -puhdistimella voi kerralla hakea jopa kuusi litraa vettä, tulee myös puhdistamatonta vettä käsiteltyä harvemmin kuin puhdistimilla, joilla puhdistus tehdään juomapullo kerrallaan.

Vesi on helppo kaataa isosta suuaukosta säiliöön. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei puhdistamaton vesi valu säiliön ulkoreunaa pitkin alaosan suuttimeen, josta suodatettua vettä otetaan.

Reissun jälkeen: puhdistus ja varastointi

Katadyn Gravity Camp -puhdistimen huolto varastointia varten on kohtuullisen helppoa. Tarkemmat ohjeet löytyvät käyttöohjeesta, mutta yksinkertaistettuna Micropore-tabletteja liuotetaan veteen, joka valutetaan puhdistimestä läpi, osat huuhdellaan ja laitetaan sitten koko paketti kuivuttuaan säilytykseen. Suodatinpatruunan kuivuminen voi kestää päiviä, joten sen pakkaamisessa takaisin kantopussukkaan ei kannata kiirehtiä.