Kolin parhaat maisemat, osa 1/8: Maalauksellisin, Mäkrävaara

You are currently viewing Kolin parhaat maisemat, osa 1/8: Maalauksellisin, Mäkrävaara

Mäkrävaaran laella aamukahvilla viiden aikaan mietiskelin, että tästä maisemasta pitäisi maalata taulu. Jälkeenpäin sain selville, että niin oli suuri mestari aikoinaan tehnytkin.

Kolin huipulta noin kolmen kilometrin kävelymatkan päässä on mielipaikkani Kolin seudulla, Mäkrävaara. Sen huipulta näkymä Ukko-Kolin ja Pielisen suuntaan on kuin taidokasta maalausta katselisi. Luonto on usein uskomaton sommittelija: aamukahvilla istuessani aurinko päätti sen verran pilkottaa pilvenraosta, että maisemassa kohoavat Ukko-Koli ja Paha-Koli saivat hetkeksi upean kohdevalaisun muuten täysin pilvisessä säässä.
 
Tässä maisemassa ei ole mitään poistettavaa tai lisättävää. Näkymän kruunaa pieni, mutta karismaattinen käkkärä mänty, joka on vallannut näköalapaikan parhaan paikan taistellen huomiosta muun maiseman kanssa. Laella saa usein olla myös aivan yksikseen, joten näköalapaikalla kiireisemmänkin retkeijän katse ja sielu rauhoittuu.
 
Näkymä ja sen päätähti, “Kolin mänty”, on päätynyt myös Eero Järnefeltin maalaukseen Syysmaisema Pielisjärveltä, joka yhtenä Suomen taiteen kultakauden avainteoksista pyrkii opettamaan suomalaisia huomaamaan maamme luonnon kauneuden. Hyvin se on siinä onnistunutkin!
 

Mäkrävaaran iso kivi

Mäkrävaaralla on toinenkin kuuluisuus, joka todistaa luonnon draamantajua. Jäät ovat aikoinaan kuljettaneet asuntovaunun kokoisen kivenjärkäleen Mäkrävaaralle Pielisen pohjasta. Järkäle tasapainoilee juuri Märkävaaran korkeimmalla kohdalla vain muutamaan kivenmurikkaan nojaten. 

Taianomainen Tarhapuron vesiputous

Lähes matkanvarrelle Ukko-Kolilta Mäkrävaaralle osuu myös Tarhapuron vesiputous, joka kannattaa ehdottomasti poiketa katsomassa. Putouksen vesimäärä vaihtelee sään mukaan ja on parhaimmillaankin vain kohtalainen, eikä putous mistään yksittäisestä kohdasta ole kovin vaikuttava, mutta kokonaisuus on silti suorastaan taianomainen. Vesi valuu korkealta kalliolta kivien väleistä luikerrellen kohti vehreää lehtometsää, johon auringonvalo suodattaa puiden latvojen ja kostean ilman läpi sadunomaisen ja utuisen tunnelman.

Mäkrävaara kartalla

Mäkrävaara löytyy kätevästi Metsähallituksen karttapalvelusta täältä. Kolin huipulta reitti kulkee Mäkränahon ja Purolanahon kautta. Tarhapuron vesiputous osuu lähes matkan varrelle, joten se kannattaa käydä samalla katsomassa. Googlen kartasta ei oikein ole hyötyä, mutta Mäkrä sijoittuu siis Jeron ja Pielisen väliin.