Blazepodin idean jopa 3-vuotias lapsi ymmärtää heti: lyö valoa, kun se syttyy! Blazepod on kuin Speden Spelien nopeuspeli potenssiin kaksi, ja se tarjoaakin lähes rajattomat mahdollisuudet tehdä erilaisia pelillisiä harjoituksia.
Blogin lukijoille -10 %
Tämä kirjoitus sisältää kumppanuusmarkkinointia, mutta löysin ja ostin tuotteen itse. Arvioin tuotetta täysin omista lähtökohdistani. Toivottavasti koet arvostelun hyödyllisenä. Jos tilaat Blazepodit alhaalla olevan linkin kautta, saat tuotteista 10 %:n alennuksen, ja minä saan Blazepodilta pienen palkkion.
Blazepodin perusidea on yksinkertaisen koukuttava: asettele podit haluamallasi tavalla, käynnistä harjoitus, ja läpsäise mahdollisimman nopeasti valoa joka syttyy.
Kun vasta testailin podeja kotona ensimmäistä kertaa, 3-vuotias lapseni alkoi samantien lätkimään podeja ja teki harjoituksen kerralla oikein. Oppimiskynnys on siis käytännössä olematon.
Yksinkertaisesta perusideasta huolimatta Blazepod on kuitenkin kuin Speden Spelien nopeuspeli potenssiin kaksi – se tarjoaa lähes rajattomat mahdollisuudet tehdä erilaisia pelillisiä harjoituksia ohjelmoitavilla “podeilla”, jotka voi puhelimen Blazepod-sovelluksella järjestää syttymään eri värisin valoin eri tavoin ja erilaisin viivein.
Harjoitusmahdollisuuksista lisää alla.

Blazepod sopii sekä vakavampaan että hauskempaan liikkumiseen
Valmistajan mukaan Blazepod on ensimmäinen kuluttajille suunnattu ammattitason “Flash Reflex Training” -järjestelmä. Ajatuksena on toistuvien liikesarjojen sijaan tehdä vaihtuvia liikesarjoja visuaalisten merkkien (valojen ja värien) perusteella, jolloin saadaan kaksi etua:
- Harjoitukset kehittävät myös reaktionopeutta ja koordinaatiota.
- Elimistö ei totu muuttuvaan harjoitukseen, jolloin kehitys ei hidastu samalla tavalla kuin vakioharjoituksilla.
Vakavammin harjoittelevalle Flash Reflex Training -menetelmä saattaa tuoda paljonkin lisää, ja Blazepod-sovellus tarjoaa myös työkaluja tavoitteellisemman kehittymisen seurantaan. Valmistajan mukaan Blazepodeja käytetään myös muun muassa neurologisessa kuntoutuksessa.
Itse kiinnostuin ennen kaikkea liikunnan pelillistämisestä
Itse kiinnostuin kuitenkin enemmän mahdollisuudesta pelillistää liikuntaa uudella tavalla, minkä arvelin tuovan uudenlaista iloa kuntoiluun sekä itselleni että lapsilleni.
Olen aina kokenut koukuttaviksi yksinkertaiset liikuntamuodot, kuten sulkapallon: tuossa on pallo, älä anna sen pudota omalle kenttäpuoliskolle, vaan lyö se verkon yli toiselle kenttäpuoliskolle. Toista, kunnes jommallakummalla pelaajalla on 21 pistettä. Punttisalilla taas olen aika nopeasti tylsistynyt treenaamiseen, koska harjoituksessa itsessään ei ole muuta tavoitetta kuin tehdä sarja loppuun.
Toiveenani siis oli, että Blazepod voisi pelillistää “tylsät” mutta hyödylliset liikesarjat, ja saisin lisämotivaatiota niiden tekemiseen.
Löysin Blazepodit, kun etsin ratkaisua sinäänsä harmittomaan ongelmaan
Löysin Blazepodit sattumalta. Seurasin lapseni jalkapallotreenien alkulämmittelyä, jossa kolmeen joukkueeseen jaettujen pelaajien täytyi juosta tötsältä toiselle, ja nopein joukkue voitti. Lähes jokainen pelaaja alkoi vuorollaan kääntyä aina vain aikaisemmin takaisin tötsää koskematta valmentajien epätoivoisesti oikoen suorituksia.
Aloin miettiä löytyisikö tötsiä, joista näkisi kävikö pelaaja tötteröllä asti. Googletin ja törmäsin Blazepodiin, joka vaikutti ratkaisulta (sinänsä harmittomaan) filunkipeliin. Innostuin muistakin mahdollisuuksista, joita Blazepodit näytti harjoituksiin tarjoavan.
Päädyin siis tilaamaan Blazepodit vaihtoehtoja vertailtuani. Muita vastaavia Flash Reflex Training -järjestelmiä on vähän tarjolla. Löysin kaksi kilpailijaa, mutta Blazepod oli mielestäni niitä kiinnostavampi:
- Yhdysvaltalainen FitLight Trainer. Järjestelmä maksaa moninkertaisesti Blazepodiin verrattuna. FitLight Trainer -järjestelmässä tulee mukana erillinen tablet, jolla podeja ohjataan eli järjestelmää ei voi ohjata omalla puhelimella. Lisäksi tarjolla on kattavasti erilaisia lisävarusteita, kuten kiinnikkeitä. Blazepod on selvästi suunnattu enemmän kuluttajalle.
- Turkkilainen Light Trainer. Hinnan puolesta kilpailee Blazepodien kanssa, mutta nettisivujen perusteella Blazepod näyttää kehittyneemmältä ja viimeistellymmältä kokonaisuudelta. Molemmat on suunnattu kuluttajille.

Käyttöönotto ja pakkauksen sisältö
Blazepodeista saa heti alusta alkaen laadukkaan vaikutelman, ja tuote tuntuu kädessä jämäkältä.
Nykyään Blazepod myy itse podit ja kiinnikkeet erikseen. Oma aloitussetti oli seuraava:
- Blazepod-podit, joita on neljä tai enemmän pakkauksesta riippuen (nykyään podien mukana tulee kova kotelo)
- Laturin ja laturijohdon (micro USB). Tarvitset lisäksi oman USB-laturin (esimerkiksi iPhonen laturin) tai voit kytkeä laturin tietokoneen USB-porttiin, josta saa virtaa.
- Podien adapterit ja kiinnikkeet, joita on kahdenlaisia: nauhat ja imukupit. Kiinnikkeillä podit voi kiinnittää esim. tolppaan tai sileään pintaan kuten lasiin
- Kantopussin
- Ohjeet
Katso video, jossa esittelen pakkauksen sisällön:
Tässä tuotteesta myös kuvia:



Käyttöönotto ja Bluetooth-yhteyden muodostaminen
- Lataa Blazepod-sovellus puhelimeesi (Apple iOS:lle App Storesta ja Androidille Googlen Play Storesta)
- Yhdistä podit Bluetoothilla sovellukseen
- Valitse ja käynnistä harjoitus
- Blazepod-sovellukseen on tehtävä oma käyttäjätili, mikä on ainoa hieman hankala ja mielestäni turhakin vaihe ennen kuin podeja pääsee käyttämään
- Sovelluksella voi myös seurata kehitystä eri harjoituksissa

Blazepod taipuu hyvin monenlaisiin harjoituksiin
Blazepod-sovellus tarjoaa runsaasti valmiita harjoituksia eri tarpeisiin. Jos valitsee kuukausimaksullisen pro-paketin, voi harjoitukset tehdä myös täysin itse.
Pienilläkin muutoksilla saa yllättävän isoja eroja harjoitusten välille.
Valojen ohjauksen lisäksi harjoitusta voi muuttaa myös fyysisesti. Pelaajan asento tai harjoituksessa käytettävä peliväline, kuten pallo tai tasapainolauta, tuovat harjoituksiin mukavaa vaihtelua. Alla kerron tarkemmin variointimahdollisuudet.

Valon värin voi valita kahdeksasta kiinteästä vaihtoehdosta, tai koko ajan vaihtuvasta väristä. Esimerkiksi tarkkaavaisuutta voi treenata siten, että valitsee värin jota pitää läpsäistä ja häiriövärin, jota ei saa läpsäistä. Tai moninpelissä eri pelaajilla voi olla omat värit, joita täytyy läpsäistä.
Valojen syttymisjärjestyksen voi valita usealla tavalla, ja sillä on merkitystä koko harjoituksen kulkuun. Vaihtoehdot ovat:
- Sattumanvarainen järjestys vaatii tarkkaavaisuutta ja nopeutta reagoida oikeaan suuntaan
- Tietyn järjestyksen asettamalla voi rakentaa esim. toistuvia ratoja, ja mitata sitten aikaa radan läpäisemisestä
- Kotipesän kautta välähtävät valot ohjaavat harjoituksen kulkemaan aina yhden pisteen kautta, mikä on hyvä erilaisten askelharjoitusten (eteen-taakse-sivulle) toteuttamiseksi
- Kaikki kerralla sytyttämällä voi rakentaa harjoituksen, jossa kaikki pisteet pitää käydä läpi mahdollisimman nopeasti, esim. osua pallolla kaikkiin podeihin kerran
- Tarkkaavaisuus-tilassa täytyy osata reagoida tiettyyn väriin
Podien määrän voi valita harjoitukseen. Neljällä saa tehtyä jo aika monipuolisia harjoituksia, enkä toistaiseksi ole kaivannut podeja enempää. Joukkueharjoituksissa useammalle olisi varmasti tarve.
Podien sijoitus vaikuttaa oleellisesti harjoitukseen. Blazepod tarjoaa siihenkin mukavasti vaihtelua. Podit voi asettaa tietysti maahan tai vaikka pöydällä, portaille tai hyllylle. Lisäksi mukana tulee kahdenlaiset kiinnikkeet, imukupit ja remmit. Imukupeilla podit voi kiinnittää ikkunaan, peiliin tai muuhun sileään pintaan (joskaan en ole tätä koittanut, koska vähän arveluttaa läimäistä podia lasipinnalla), ja remmeillä maalitolppiin tai leuanvetotankoon.
Muodostelma ja etäisyys vaikuttaa oleellisesti harjoituksen kulkuun. Podit voi asetella neliöön, viivalle, kolmioon, tähtimuodostelmaan yms. aivan kuten tavalliset muovitötterötkin.
Viiveillä valojen syttymisen tai sarjojen välillä voi rytmittää harjoitusta esimerkiksi siten, että välissä pitää ehtiä tehdä joku suoritus (kuten punnerrus tai kyykky).
Pelaajien määrällä voi vaikuttaa haastaako itsensä vai kilpaileeko kaveria vastaan tai kaverin kanssa.
Omalla asennolla voi valita mitä haluaa kehittää. Usein nähty esimerkki Blazepod-harjoituksesta on sellainen, että pelaaja on punnerrusasennossa, ja valoja läimästään joko käsillä tai jaloilla.
Millä podia pitää läimäyttää vaikuttaa siihen mitä ominaisuuksia harjoittaa. Podeja voi läimästä kädellä, jalalla tai erilaislla välineillä kuten pallolla. Pallon kanssa podeilla voi järjestää tarkkuushaasteen, kun sitoo podit vaikka maalin tolppiin. Valmistajan mukaan podit kestävät hyvin mäiskintää vaikka nyrkkeilyhanskalla.
Myös kilpailujen rakentaminen on helppoa mille tahansa harjoitukselle. Kilpailuja voi järjestää pelaajien tai joukkueiden välille joko siten, että suoritukset tehdään peräkkäin tai että ne tehdään samaan aikaan. Tämä olisi ratkaisu tötteröfilunkiharjoitukseen, josta kerroin aiemmin.

Kokemukset Blazepodeista käytössä
Blazepod on kokemukseni mukaan monipuolinen harjoitusväline, joka sopii niin vakavampaan treenaamiseen, harjoitusten pelillistämiseen kuin ihan vain lasten leikkeihinkin.
Monipuolisuuden ansiosta koen, että vaikka välillä podeja tulee käytettyä vähemmän, niin lajien vaihtuessa tai lasten kasvaessa niille löytyy varmasti jatkossakin paljon käyttöä erilaisissa harjoituksissa.
Blazepodit eivät toki ratkaise yhtä keskeistä ongelmaa harjoittelussa, kuten ei mikään muukaan treeniväline: aika harjoittelulle täytyy arjen kiireessä etsiä kuten ennenkin.
Blazepodit nappaa kaapista käyttöön kuitenkin nopeasti, ja pienen pelin vaikka lasten kanssa saa järjestettyä hetkessä. Välillä lapset pyytävät “väripeliä”, ja podit asetellaan olohuoneen nurkkiin, osa kiinnitetään vaikka leuanvetotankoon, ja pian lapset leikkivät podien kanssa hikipäässä 15-30 minuuttia.
Parhaimmillaan, kun harjoituksesta tulee peli
Parhaimmillaan Blazepodit ovat silloin, kun kaikilla pelaajilla (oli pelaajia yksi tai useampi) on motivaatio tehdä Blazepod-harjoitukset kunnolla ja tuloksistakin ollaan kiinnostuneita, koska tällöin harjoituksista tulee peliä.
Pelkkinä muovitötteröiden korvaajina Blazepodit tuntuvat vähän kömpölöltä, koska jos tuloksella ei ole merkitystä, niin varsinaiset liikkeet saa kyllä tehtyä hyvin ilman podejakin. Blazepodin käyttö tuntuu tällöin vievän vain turhaa aikaa ja vaatii myös puhelimen käyttöä harjoitusten aikana.
Olen kokeillut Blazepodeja ulkoharjoituksissa alkulämmittelyssä lasten kanssa, mutta käyttö ulkona on jäänyt sittemmin vähälle: moni lämmittelyharjoitus sujuu hyvin ilman mitään apuvälineitäkin, joten Blazepodit tuntuvat lähinnä hidastavan harjoituksia erityisesti nuorempien (koulun juuri aloittaneiden) lasten kanssa, joiden keskittyminen menee usein muualle. Vähän vanhempien lasten kanssa tai jos lasten kanssa järjestää kilpailun, Blazepod-harjoitukset voisivat toimia osana ulkoharjoituksia paremmin.
Blazepod-sovelluksen monipuolisuudesta huolimatta harjoitukset saa nopeasti käyntiin
Blazepod-sovellus on selkeä ja helppokäyttöinen. Se tarjoaa runsaasti valmiita harjoituksia, sovelluksessa voi tehdä harjoitukset manuaalisesti (vaatii pro-paketin) ja tallentaa harjoitukset suosikeiksi. Lisäksi sovelluksessa voi katsoa tilastoja ja säätää perusasetuksia.
Useimmiten rakennan harjoitukset itse, koska se hoituu nopeasti samalla kun sovitaan mitä harjoituksia tehdään.
Riittääkö valojen kirkkaus ulkona?
Ostopäätöstä tekiessäni mietin ehkä eniten, onko podien valo riittävän kirkas myös ulkokäyttöön. Vastaus on sekä-että. Podien valo on hyvin kirkas, ja väristä riippuen valo näkyy myös suorassa auringonpaisteessa.
Auringonpaiste vie kuitenkin sen verran kontrastia, että se vaikuttaa jo harjoituksiin: sisätiloissa podien etäisyydet ovat yleensä pienemmät ja kirkkaat valot näkee hyvin silmäkulmallaan, joten harjoitukset tuntuvat etenevän enemmän intuition ja reaktioiden tahdissa. Ulkona kirkkaalla säällä valaistua podia joutuu tarkemmin katseella etsimään, joten harjoituksen rytmistä tulee vähän hitaampaa ja toiminnasta tietoisempaa.
Parhaiten podit sopivat siis joko sisälle tai ulos vähän hämärämpään aikaan. Toisaalta sisätiloissa valot olisi kiva saada himmennettyyn “iltatilaan”, koska sisällä vähänkin hämärässä valot ovat jo vähän liiankin kirkkaat ja valaisevat koko huoneen mahdollisesti häiriten jo muita huoneessa olevia.
Kuinka hyvin Blazepodit reagoivat kosketukseen?
Ennen kuin aloittaa Blazepodien käytön, kannattaa huomata, että podeja pitää läimästä, eikä painaa. Podeissa ei ole nappulaa, vaan ne reagoivat tärähdykseen. Se on varmasti hyvä ratkaisu kestävyyden kannalta, koska podeissa ei ole liikkuvia osia (pohjassa olevia jousitettuja latausnastoja lukuunottamatta).
Podien täytyy siis vähän tärähtää tai heilahtaa, jotta ne reagoivat läimäykseen. Kovalla pinnalla täräytys jää joskus liian vaimeaksi eikä pod huomaa kosketusta, mutta pääosin podit reagoivat toimintaan kiitettävästi ja podeihin tuli vähän aikaa sitten päivitys, joka paransi niiden reaktioherkkyyttä.

Yhteenveto Blazepodien vahvuuksista ja heikkouksista
Blazepod, plussat
- Taipuu hyvin monenlaisiin harjoituksiin. Reaktionopeuden ja koordinaatiokyvyn kehittäminen tukee lähes lajia kuin lajia.
- Blazepod-mobiilisovellus on selkeä ja helppo käyttää, mutta silti monipuolinen.
- Mukana tulee fiksut kiinnikkeet, joiden vaihtaminen vaikka kesken harjoitusten onnistuu kätevästi, joten erilaisia harjoituksia saa toteutettua nopeasti.
- Sovellukseen voi luoda monta pelaajaa ilman uusia tunnuksia. Jos esimerkiksi on kirjautuneena sovellukseen omilla tunnuksilla, voi luoda lapsille omat pelaajat.
- Tuote on joka osa-alueelta hyvin suunniteltu. Podit vaikuttavat kestäviltä ja laadukkaasti toteutetuilta, joten ne sopivat vähän rajumpaankin käyttöön.
- Bluetooth-yhteys toimii erittäin hyvin (ainakin iPhonella). Kun kerran paritettuja podeja alkaa käyttää, niin Bluetooth-yhteys puhelimeen syntyy helposti ja nopeasti vain avaamalla Blazepod-sovelluksen.
- Akut riittävät hyvin päivän treeneihin.
- Laturi on kätevä, koska podit voi vain pinota ja säilyttää laturissa. Laturi huolehtii, ettei akkuja yliladata.
Blazepod, miinukset
- Kovalla pinnalla pod ei aina tärähdä läpsystä riittävästi, joten podi ei joskus huomaa osumaa. Pääosin podit reagoivat toimintaan kuitenkin kiitettävästi, ja reaktioherkkyys parani viimeisimmän ohjelmistopäivityksen myötä.
- Kolmijalkainen jalusta ei ylitä kaikilta osin podin reunaa, joten sopivaan kohtaan läpsäyttämällä podi saattaa joskus kipata ympäri erityisesti pehmeällä alustalla. Tähän valmistajalta on tullut nyt hyvä ratkaisu: lisävarusteena myydään leveitä kumimaisia alustoja, jotka tukevoittavat podeja huomattavasti eikä kippaaminen ole enää ongelma.
- Jos pelaajia on useita, vie sovelluksen kautta harjoituksen asettaminen jonkun verran aikaa. Tähän on ratkaisuna harjoitukset, joita voi tehdä itse ja tallentaa suosikeiksi, mutta puhelimen ja sovelluksen kanssa tulee kuitenkin jonkun verran ylimääräistä näplättävää harjoitusten välillä.
- Valot näkyvät kyllä suorassa auringonpaisteessakin, mutta kontrastin puute vaikuttaa vähän harjoituksiin: sisällä valot näkee hyvin silmäkulmallaan, joten harjoitukset tuntuvat etenevän enemmän intuition ja reaktioiden tahdissa. Ulkona kirkkaalla säällä valaistua podia joutuu tarkemmin katseella etsimään, joten harjoituksen rytmistä tulee vähän hitaampaa ja toiminnasta tietoisempaa.
- Valmistaja ohjeistaa lataamaan podit viikottain ja säilyttämään niitä laturissa. Podit ovat ilmeisesti koko ajan päällä, mikä on lienee valmistajan ratkaisu helpon ja luotettavan Bluetooth-yhteyden toteuttamiseksi. Bluetooth-yhteys puhelimeen syntyy nimittäin vain avaamalla Blazepod-sovelluksen, vaikka podit olisivat olleet kaapissa useita päiviä. Jos podit ovat koko ajan päällä, ne myös kuluttavat koko ajan akkua. Akut eivät tykkää että ne päästää kokonaan tyhjiksi, joten podeja on siis syytä säännöllisesti ladata. Podeissa ei ole vaihdettavia akkuja. Podeja voi säilyttää laturissa ilman ylilataamisen pelkoa, mutta laturille ei välttämättä löydy sopivaa pysyvää paikkaa, ja lisäksi ladatut podit palavat kirkaan vihreänä laturissa ollessaan.
Kannattaako Blazepodit ostaa, ja paljonko ne maksavat?
Jos kaipaa harjoituksiin pelimäisyyttä ja monipuolisuutta, ovat Blazepodit mielestäni harkinnan arvoisia. Podeilla voi piristää niin perusharjoituksia kuin lasten leikkejäkin.
Tavoitteellisemmin harjoittelevalle ne voivat tarjota myös uusia tapoja kehittää nopeutta, reaktioaikaa ja koordinaatiota.
Korkeahkolle hinnalle – neljän setti ilman kiinnikkeitä maksaa 369€ – saa vastineeksi kaikinpuolin huolellisesti suunnitellut ja laadukkaasti toteutetut tuotteet, mutta hintaa arvioidessa kannattaa myös miettiä kuinka paljon podeja tulee pidemmällä aikavälillä käytettyä.
Mistä Blazepodin voi hankkia Suomessa? Blogin lukijalle tarjolla -10% alennuskoodi.
Blazepod on saatavana valmistajan omasta verkkokaupasta. Markkinoinnissa he luottavat kumppanuuksiin blogien ja muiden sisällöntuottajien kanssa, ja koska pidän tuotteesta, liityin heidän kumppanuusohjelmaan.
Jos hankit podit ja koit Blazepod-arvosteluni hyödylliseksi, siirry Blazepodin verkkokauppaan alla olevan painikkeen kautta ja saat kautta 10 % alennuksen. Minulle Blazepod antaa pienen palkkion, jos tilaat tuotteen.
Blazepodien tekniset tiedot ja valmistajan taustat
Tässä vielä lyhyesti tietoa tuotteen teknisistä ominaisuuksista. Blazepodien käyttöä varten tarvitset puhelimen tai tabletin (joko Apple tai Android), jossa on Bluetooth (BLE). Itselläni on iPhone 14 Pro (aiemmin XS), ja yhteys on toiminut aina todella hienosti.
- Blazepod kertoo tarkemmin yhteensopivuudesta täällä
- Oman puhelin- ja tablet-mallin yhteensopivuuden voi tarkistaa täällä
Podit
- Valmistajan mukaan Bluetoothin kantama puhelimesta podeihin on 40 metriä
- Bluetooth-yhteys on automaattinen, joten harjoitukset saa nopeasti käyntiin
- Podeissa on kirkas LED-valo, ja kahdeksan eri värivaihtoehtoa. Valo näkyy hyvin myös auringonpaisteessa, joskin katso kokemuksistani ylempää
- Sopii niin sisä- kuin ulkokäyttöön, kestää roiskevettä
- Kestävä rakenne, jossa ei ole liikkuvia osia. Valmistajan mukaan podeja voi läpsäyttää kädellä, painaa jalalla, lyödä nyrkkeilyhanskalla, osua pallolla yms.
- Vuoden takuu
- Akunkestoksi Blazepod lupaa 8 tuntia, mikä vastaa omia kokemuksiani
Valmistaja
Blazepod Inc. on yhdysvaltalainen yritys. Projekti on alunperin lähtenyt joukkorahoituskampanjasta Kickstarter-alustalla vuonna 2017. Erilaisia kampanjoita jonkin verran seuranneena voin onneksi todeta, että vaikka usein joukkorahoituskampanjoista syntyvät tuotteet jäävät enemmän tai vähemmän vain early adoptereita lämmittäviksi prototyypeiksi, Blazepod on onnistunut toteuttamaan tuotteen ja käyttäjäkokemuksen kokonaisuutena erittäin hyvin ja lopputuloksena on täysiverinen kuluttajatuote.